Over mij: beeldend kunstenaar, docent en meer

Birgit Speulman - beeldend kunstenaar, Kassel 2017 (foto ©Naomi Prins)

Kunst

Als beeldend kunstenaar word ik geraakt door doodgewone verschijnselen die, bij nadere beschouwing, bijzonder zijn: ‘Ik voelde de warmte en de lichtheid van de zomer in de bewegende kleine ronde vormen op de mat in de open deur’. In de verbeelding hiervan probeer ik zo dicht mogelijk bij de ervaring te komen. Dit resulteert in een abstract, organisch vormen- en kleurenspel. Lees hoe mijn werk tot stand komt: de inspiratie, de zoektocht, het maakproces. Of bekijk mijn portfolio.

In Kunstlokaal №8 organiseren Marcel Prins en ik tentoonstellingen van hedendaagse kunst. Hiervoor schrijf ik af en toe een inleiding en ook verzorg ik de vormgeving en de tekst van de boekjes. De ontmoetingen met collega-kunstenaars, verzamelaars en belangstellenden zijn een bron van inspiratie.

Educatie

Met beeldend cultuuronderwijs wil ik leerlingen ruimte geven om  te ontdekken wat hen bezighoudt en inspireren om te onderzoeken wat ze willen maken. Daarvoor bedenk ik werkvormen die hen helpen hun ideeën in beeld te brengen.
Directie en leerkrachten kunnen mijn hulp inroepen bij het verbeteren van de kwaliteit van het cultuuronderwijs op school.

Met AlleskAn ontwikkelen Marcel Prins en ik workshops, lessen en projecten op maat van de school. Omdat een kant-en-klaar project nooit precies past bij wat de leerlingen en het team nodig hebben. Op de website van AlleskAn leest u wat we doen.

Ik werk als coach Tekenskoalle i.h.k.v. Cultuureducatie met Kwaliteit voor Keunstwurk, Friesland. Als docent beeldend werk ik aan cultuuronderwijs op scholen in de regio, o.a. voor Ateliers Majeur in Heerenveen en Opsterland en voor het erfgoedproject Kiekes in de Stellingwerven. Voor Stichting Technotrend geef ik workshops. Ook geef ik les in het creatieve proces op de Dutch Felt Academy in Baard.

En verder

c.v.

Neem gerust contact op.