Museumbezoek

Als je kunst kijkt, zie je meer.

Museum Belvédère heeft in het voorjaar een sympathieke oproep gedaan:

Artist call Stay tuned/keep connected!

Vandaag gingen we een kijkje nemen, op de eerste dag dat het museum weer open mocht. Er was een route. Dat is soms lastig, want je kunt elkaar niet altijd passeren. Op populaire plaatsen (die we al kenden) namen medebezoekers uitgebreid de tijd om alles te bekijken. Terecht, maar daardoor kun je niet in je eigen tempo rondkijken. Mijn kijkstrategie is gewoonlijk: eerst vrij snel een indruk opdoen, om daarna terug te gaan naar wat me getroffen heeft of waar ik vragen over heb. Dat lukte niet. Toch heb ik weer veel nieuws gezien met Werkman en Gubbels als heldere hoogtepunten. In het horeca-gedeelte (nu zonder horeca) had Gjalt Blaauw de ruimte gekregen. Olphaert den Otter in de andere zaal was zeer indrukwekkend. Vooral de ‘shelters’ vond ik prachtig. En met wat een meesterschap geschilderd!

In een nieuw getimmerd klein kabinetje vonden we Stay tuned, keep connected. Drie lange vitrines met 100 werken op smartphone-formaat van zeer uiteenlopende kunstenaars. Direct nadat de deur openging was er een ware run op de inhoud, werd ons verteld. Toen wij er waren stond de rode-stippenregen al tot halverwege. Dwaze ochtend!

Stay tuned, keep connected! Schat, ik heb de boom omgehakt. Il faut cultiver notre jardin.

Stay tuned/keep connected!

Op dit moment presenteert Museum Belvédère honderd kunstwerken op telefoonschermformaat, waaronder ook eentje van mij: Schat, ik heb de boom omgehakt, grafiet, oliepastel en pigment op papier, collage, mei-juni 2020.

En zojuist:

Als je kunst kijkt, zie je meer

Natuurlijk wordt tijdens het bezoek aan het museum het oog weer geactiveerd. De blik richt zich op onverwacht moois. Dat oog krijgt hulp van een camera om te focussen en het beeld te bewaren.