Building Dreams

Geconcentreerd in het proces 

Als ik werk, zit ik in een flow waarin ik alleen maar aan het maken ben. Gedachten verschijnen en verdwijnen, geconcentreerd in het proces. Net als tijdens dagdromen, kunnen weinig dingen me storen. Maar tegelijkertijd bouw ik beelden op met vormen en kleuren. Building Dreams.

Building Dreams, een selectie
Prints op Hahnemühle katoenpapier. In The Drawing Box zitten prints op papierformaat A5.

Over digitaal tekenen

Ik ben ooit begonnen met tekenen met de muis bij wijze van schetsen. Ik experimenteerde met de scanner, lijnstructuren en kleurcombinaties om mezelf te dwingen nieuwe vormen en oncomfortabel kleurgebruik te verkennen. Verf is duur en schilderijen zijn ruimteverslindend, digitaal werk is slechts bits en bytes. Het voordeel is dat je eindeloos dingen kunt veranderen zonder materiaal te verprutsen, dus durfde ik meer te doen.

De serie Building Dreams

Deze tekeningen uit een grillige serie van 35 zijn gemaakt door verticale en horizontale “verfstreken” te trekken in afzonderlijke lagen. De lagen krijgen verschillende kleuren. Deels worden ze uitgesneden en omhoog en omlaag verschoven en een paar millimeter naar rechts of links. Deels gumde ik ze uit of maakte ze transparant, zodat de onderliggende lagen doorschijnen. Daarna bewerkte ik de laagmodi. Door dat proces ontstaan allerlei toevalligheden: welke kleur komt tevoorschijn, welke wordt extra helder, welke is helemaal niet meer zichtbaar. Er treedt ook een “glitch” op wanneer de software de overvloeiing van kleuren en contrasten niet volledig onder controle heeft. Deze glitch levert soms zeer interessante effecten op. Alsof ik filters gebruik. Maar dat doe ik bijna nooit. Ik trek gewoon lijnen, selecteer delen, knip en plak, meng laagmodi.

Bouwen, vastleggen en kiezen

Elke opgeslagen handeling krijgt een code. Het eerste deel van de code is de startdatum. Het tweede deel is een letter als ik van modus verander of lagen herschik, of een cijfer als ik een nieuwe laag toevoeg en manipuleer. En wanneer ik een nieuwe reeks start binnen de hoofdreeks, afgeleid van een van de meest interessante beelden, volgt een tweede nummering na de eerste code en soms gebruik ik hoofdletters. Dus, de basistekening kreeg de code 09122019-0. Dit was slechts één laag met horizontale banen. 

Een van de tekeningen bijvoorbeeld heeft de code 09122019-0a6g. ‘0’ is gewoon de eerste tekening. ‘a’ is de tweede laag die ik geplakt heb en waarin ik verticale banen heb verschoven. ‘6’ is de zesde instantie van deze reeks met een nieuwe kleurlaag en ‘g’ is de zevende opgeslagen mix van lagen. De code stelt me in staat om achteraf de ‘genealogie’ van het maken te ontleden.

Van alle opgeslagen instanties springen er aan het eind maar een paar uit. Nadat ik gestopt ben, maak ik mijn (strenge) keuze en de meeste worden nooit afgedrukt.

Exposities

Building Dreams in The Drawing Box

The Drawing Box is een internationale discussiegroep van kunstenaars die geïnteresseerd zijn in tekenen. Het is ook een doos met vijf tekeningen op A5 formaat van ongeveer 70 kunstenaars die van expositie naar expositie reist over de hele wereld. Het idee is dat de makers van de tekeningen niet kunnen reizen vanwege Covid, maar de doos met tekeningen wel.

Vijf van mijn digitale tekeningen zijn hiervoor geselecteerd.

Mijn vijf ‘Building Dreams’ zijn kort te zien geweest in het atelier van Wilma Vissers temidden van heel veel , heel divers werk van allemaal geweldige kunstenaars, en nu onderweg naar Schotland en daarna verder de wereld over in The Drawing Box!

The Drawing Box