Laten gebeuren, zonder oordelen

De eerste keer Tekenskoalle

Acht leerkrachten in het tekenlokaal van de Heerenveense school. Grote vellen stevig tekenpapier, pastelkrijt, kleine velletjes en fineliners. En ook mijn laptop, voor het beeldmateriaal.

Eigen jeugdervaringen met tekenen waren lang niet altijd positief. Vaak veroorzaakte de juf of meester op de basisschool de frustraties. Dit vormt een belangrijke motivatie om het zelf anders te willen doen.

tekenskoalle cursus tekenen voor leerkrachten

Tekenskoalle, cursus tekenen voor leerkrachten

Dicht bij jezelf beginnen, door bewegingen te tekenen. Dan het volgende avontuur: blind portretten van elkaar tekenen. Techniek, kennis of vaardigheden spelen dan geen rol. Je moet het laten gebeuren, zonder oordelen. Leerkrachten vinden dat lastig en spannend. Bij het blind portrettekenen was de verleiding om even te kijken soms toch te groot.

De cursisten hadden verschillende verwachtingen van de cursus. Zoals ideeën opdoen, leren het proces van de kinderen in hun klas te begeleiden en mooie producten maken. Daarnaast veel zelf tekenen en tekentechnisch zekerder worden, en ook het cultuuronderwijs een stevige basis geven in de eigen school. Daar gaan we de komende tijd allemaal aan werken. Een leuke klus.

8411 Jubbega, Nederland